Elias Hj Idris
 

Dua hari kami menghabiskan masa di tempat yang gah ke seluruh dunia - bekas tapak di antara kerajaan tertua - Gangga Nagara. Selepas kerajaan Hindu itu timbul pula Kerajaan Beruas dan Kerajaan Shamsul Bahrin yang terletak di lingkungan 40km persegi pekan Beruas yang ada sekarang.

Banyak penemuan yang kami lakukan - ia belum termasuk dalam proses cari gali kesan tinggalan. Kami menemui mereka yang arif dan tahukan ceritanya. Agak malang apabila ramai di antara mereka yang tua sudah tiada lagi. Ia termasuk pengasas Beruas yang ada sekarang - Uda Lambuk. Cerita hanya diperolehi daripada generasi ke-4 dan 5 sahaja; itupun berdasarkan riwayat dari mulut ke mulut.

Tapak perbendaharaan kerajaan Samsul Bahrin
dalam gua yang terletak di Jalan Kg Kota, Beruas

Cuma agak meyakinkan apabila banyak penemuan yang kami diperlihatkan oleh penduduk kampung. Ia terdiri daripada khazanah lama yang tidak ternilai harganya. Itupun mereka seakan-akan cemburu, kerana sebelumnya telah puas ditipu oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab.

Tujuan asal kami ke sana adalah berkaitan dengan ura-ura penerbitan siri buku 'SELANGKAH KE ALAM JIN'. Apabila manusia di sesebuah tamaddun itu pupus, jin yang panjang umur itu bertindak mengambil-alih tugas menjaga segala khazanah; menjadi hak-milik mereka.

Jadi, terpaksa diadakan beberapa cara untuk menerjah ke alam tersebut. Ia termasuk dengan wirid atau melalui mereka yang ada hubungan dengan masyarakat jin. Kita akan dapat mengenalinya, di samping mengelakkan daripada unsur syirik yang terlalu tebal menjadi pegangan kalangan orang Melayu.

Kadang-kadang Allah swt tu seakan-akan tidak berfungsi dibuat dek kepercayaan bebal orang-orang kita. Memang ada orang yang meninggal dunia ketika mencari khazanah ini, tetapi segera dikaitkan dengan 'orang di tempat keras itu'!

Ada yang dilempang dan teleng mukanya - angkara jin yang menjaga di sesuatu kawasan. Macam mana ni? Sedangkan, kita tahu bahawa masyarakat jin jauh lebih rendah tarafnya daripada manusia mukmin.

'SELANGKAH KE ALAM JIN' ini akan merongkai segala misteri di sebalik kehidupan makhluk jin untuk kita lebih memahami - dan menjauhi gejala syirik; dosa yang tidak diampunkan Allah swt. Apabila syirik mati masuk neraka. Na'uzubillah.
9 Responses
 1. Rahim Jidin Says:

  Memang sudah tiada orang2 tua yang tahu tentang penerokaan Beruas pada abad 1800. Saya pernah berjumpa anak2 Uda Lambuk, Selamah Bt Uda lambuk (circa 1959 meninggal) dan Yaakob Bin Uda Lambuk (circa 1970 meninggal). Anak Tok Yaakob, Mohamad Sofian sekarang tinggal di Jalan Sitiawan, Beruas, (dekat Gertak Tok Yaakob).
  Terima kasih.


 2. mihawk Says:

  Salam saudara Rahim Jidin. Sy merupakan pertalian darah dengan Yaakob bin Uda Lambok dimana sy mungkin cicit cicitnya.. mungkin kita boleh aturkan pertemuan tali persaudaraan di antara keturunan ini. Email sy azmiezainal@gmail.com


 3. Assalamualaikum..saya juga ada pertalian dengan UDa Lambok.Atok saya Kamaruddin bin Yaakub..Yaakub Bin Uda Lambok..


 4. cheyah Says:

  Yeke..bpk mertua sy pula bin kamaruddin bin yaakub


 5. org beruas gak ke cheyah ni


 6. Aminah Anuar Says:

  Assalam..saya daripada Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu, dalam proses menyiapkan tugasan penulisan sejarah saya berkaitan kewujudan kerajaan Beruas. Siapa yang harus saya berjumpa untuk di jadikan sumber utama kajian lapangan saya? Orang2 lama yang mempunyai pengetahuan tentang kerajaan melayu awal beruas. Mohon bantuan. Terima kasih.


 7. Anonymous Says:

  Saya Aindun Bindi Abdul Zaman bin Muhammad Yaakub bin Uda Lambok


 8. Anonymous Says:

  binti


 9. Anonymous Says:

  Aindun ni Mak Teh saya