Sep
25
Kelebihan baja buah ini:
- Kulit pisang membekalkan kalium (K) sesuai untuk pembuahan
- Kulit udang membekalkan unsur surih (trace element) sesuai untuk tumbesaran
- Kulit telur membekalkan kalsium (Ca), fosforus (P) sesuai untuk pertumbuhan batang dan buah pokok
Resipi Baja Organik Buah
Bahan A:- Gula merah – 1 kg (dicairkan dengan 200 mL air)
- Kulit pisang – 700 g
- Kulit telur – 100g
- Kulit udang (belum dimasak) – 200g
- Alternatif: Belacan – 100g (jika tiada kulit udang)
- Baldi 5L
- Botol plastik 1.5 L
- Campurkan segala bahan di dalam bekas dan gaul rata
- Setelah itu masukkan ke dalam botol 1.5 L
- Tutup dengan kain kasar agar tiada serangga masuk. Kita guna kain kasar agar berlaku proses pengudaraan untuk mikrob bekerja.
- Peram selama 20 hari
- Setelah itu, tapis cecair hasil peraman.
- Campurkan baja buah ini bersama air dengan nisbah 1:100 (baja cecair: air). Contohnya 10 mL cecair baja dengan 1000 mL air.
- Sembur pada daun, batang dan pangkal pokok untuk mendapat kesan maksimum.
- Paling bagus sembur di awal pagi atau lewat petang.
- Jika hujan selepas itu, boleh lakukan semburan kembali agar kesan sentiasa ada