Elias Hj Idris
'Coretan Hidup: DAGANG di Rantauan'


Mata pena itu lebih tajam drp mata sebilah pedang.
Maka dengan sebab itu ada orang yang tidak senang!


Ia bukan sebuah thread politik, tetapi bicaranya santai tentang sebuah perjalanan hidup yang tidak sempat dimuktamadkan di Tranungkite Online (TKO). Kisah di mahkamah masih tergantung... bila nak cerainya?

ikanlepu wrote:

Pherghh... bru siap copy kesemua core posting saya dlm thread ini. Sejak pukul 3.00ptg tadi.

Ia adalah hasil karya - harta intelek saya dalam seni sastera. Besar nilainya pada mereka yang memahami dan yang mengenal erti sebuah usaha buah fikir - untuk tinggalan generasi masa depan; yang akan digarap menjadi sebuah hasil karya berharga. Sedih dan sayu juga hati ni setiap kali saya terpandangkan thread yang telah bersimbolkan 'mangga' itu.

Kepada sekelian forumer dan pembaca sekelian saya hargai penglibatan sdra/i dlm thread ni sejak ia mula dilancarkan pada Februari lalu. Kini ia telah mencecah 308 muka surat dengan 4606 posting serta 150,150 hits pada jam 7.25ptg.

Sebagai orang seni saya cukup mengerti akan bahasa isyarat; body language pihak MOD. Saya takde nak komen apa-apa, sekadar terima kasih di atas kesempatan yang diberikan. Maaf mana yang terkasar dan tersilap.

Wassalam.

Sila kunjungi http://ikanlepu.blogspot.com untuk yang lebih padat & bermunafaat.


Moderator - tokJongos wrote;

Time kasih yeop kerana miker memahami.

Anewei thread ni masih ada lagi di sini dan teman minta pada MOD2 utk tidak unsticky-kan sehingga satu ketika nanti apabila pembuka thread atau forumer selesai membuat segala apa yg patut.

Teman mengucapkan syabas pada yeop IL kerana setahu teman thread nilah thread yg paling byk hits nya... tahniah!

tokJongos: Dgn ini teman tutup thread ni... jika ada sebarang masalah sila pm teman.


** Perkembangan Terbaru 4 Ogos '10:  Walaupun thread ini telah ditutup pada hari Ahad lalu, hingga kini ia masih dikunjungi secara galak. Hitsnya telah mencecah 152,225, iaitu bertambah sebanyak 2,015 hits.

** Perkembangan Terbaru 5 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 427 lagi kepada 152,652 hits.

** Perkembangan Terbaru 6 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 412 lagi kepada 153, 064 hits.

** Perkembangan Terbaru 7 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 346 lagi kepada 153,410 hits.

** Perkembangan Terbaru 8 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 144 lagi kepada 153,554 hits.

** Perkembangan Terbaru 9 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 281 lagi kepada 153,845 hits.

** Perkembangan Terbaru 10 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 507 lagi kepada 154,352 hits.

** Perkembangan Terbaru 11 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 512 lagi kepada 154,864 hits.

** Perkembangan Terbaru 13 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 294 lagi kepada 155,158 hits.

** Perkembangan Terbaru 14 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 323 lagi kepada 155,481 hits.

** Perkembangan Terbaru 15 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 204 lagi kepada 155,685 hits.

** Perkembangan Terbaru 16 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 174 lagi kepada 155,859 hits.

** Perkembangan Terbaru 17 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 227 lagi kepada 156,086 hits.

** Perkembangan Terbaru 18 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 446 lagi kepada 156,532 hits.

** Perkembangan Terbaru 19 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 700 lagi kepada 157,232 hits.

** Perkembangan Terbaru 20 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 445 lagi kepada 157,677 hits.

** Perkembangan Terbaru 21 Ogos '10:  Hits terus bertambah sebanyak 437 lagi kepada 158,114 hits.

** Perkembangan Terbaru 22 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 188 lagi kepada 158,302 hits.

** Perkembangan Terbaru 28 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 1,124 lagi kepada 159,426 hits.

** Perkembangan Terbaru 30 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 620 lagi kepada 160,046 hits.

** Perkembangan Terbaru 31 Ogos '10: Hits terus bertambah sebanyak 349 lagi kepada 160,395 hits.

** Perkembangan Terbaru 2 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 402 lagi kepada 160,797  hits.

** Perkembangan Terbaru 5 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 183 lagi kepada 160,980 hits.

** Perkembangan Terbaru 10 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 364 lagi kepada 161,344 hits.

** Perkembangan Terbaru 14 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 528 lagi kepada 161,872 hits.

** Perkembangan Terbaru 20 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 1,175 lagi kepada 163,047 hits.

** Perkembangan Terbaru 23 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 694 lagi kepada 163,741 hits.

** Perkembangan Terbaru 26 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 780 lagi kepada 164,521 hits.

** Perkembangan Terbaru 29 Sept '10: Hits terus bertambah sebanyak 479 lagi kepada 165,000 hits.

** Perkembangan Terbaru 5 Okt '10: Hits terus bertambah sebanyak 1,762 lagi kepada 166,762 hits.

** Perkembangan Terbaru 8 Okt '10: Hits terus bertambah sebanyak 719 lagi kepada 167,481 hits.

** Perkembangan Terbaru 17 Okt '10: Hits terus bertambah sebanyak 1,240 lagi kepada 168,721 hits.

** Perkembangan Terbaru 25 Okt '10: Hits terus bertambah sebanyak 1,280 lagi kepada 170,001 hits.

** Perkembangan Terbaru 31 Okt '10: Hits terus bertambah sebanyak 559 lagi kepada 170,660 hits.
     # Masih ada pertambahan walaupun V11 dah dilancarkan #

** Perkembangan Terbaru 7 Nov '10: Hits terus bertambah sebanyak 760 lagi kepada 171,420 hits.
27 Responses
  1. petunjuk bijaksana Says:

    as-salam'alaikum,

    terima kasih banyak pakcik elias atas segala ilmu yg dikongsikan bersama dalam jejak dagang di rantauan

    semoga ade sekuel seterusnya di tko



  2. Anonymous Says:

    pakcik ikanlepu....

    Dangang dirantau seasons 2 bila nak start? hehehh


  3. Setakat ni belum terfikir lagi. Tersontot juga apabila secara tiba-tiba MOD nak tutup.

    Tapi ya la... kita pun cuma menumpang.


  4. Anonymous Says:

    Tn Hj ... susah2 sgt sambung kat sini ja lah. Tak dak sapa nak kacau pun


  5. Kat sini, Di Rantauan tu kan ada... kisah si Jamilah. Nak masuk part tinggal di KB plak ni.

    Kisah geng bujang - lagi haru.


  6. perindudamai Says:

    Slm Tuan

    Saya adalah pengikut setia thread ini walaupun jarang memberi komen. Thread ini berinformasi dan menghiburkan. Setiap kali membuka komputer, thread ini tidak boleh tidak saya kunjungi. Bila ditutup, rasa seperti kehilangan. Sayu dan sedih pun ada.

    Tuan dan pengomen/pengunjung rasa dekat di hati ini walaupun antara kita tidak saling kenal-mengenal. Saya ternanti-nanti sambungan kisah yang dipaparkan. Perbicaraan mahkamah. Aley dan Sarah. Anak dan isteri yang balik kg. Kisah 3 line dan pekida.

    Harap tuan dapat sambung di blog ini.


  7. Anonymous Says:

    Ya la Tn Hj. Sambung kat sini ja. Tak yah pkir bab lain .. byk dok nanti ni. Apa jd si Jamilah, apa jd geng tak reti tido, apa jadi warga SMk Gunong, masyarakatnya selepas cikgu muda berpindah

    Tu tak masuk bab pembersihan hati lagi .... sambung sambung sambung


  8. Anonymous Says:

    pakcik ikanlepu....

    buka je thread baru letak season 2, macam drama la pulak...hehehh

    tok j tutup sebab pjg sangat dah...berat server.

    atau nak kena buka fan facebook dulu: "Kami Ingin Thread Dagang dirantauan Season 2" hahahahh

    sape sokong? angkat mouse :D


  9. perindudamai, saya hargai harapan tuan. Saya mengerti akan penantian itu. Cuma utk disambung di sini, 'Di Rantauan...' dah ada. Marah plak si Jamilah tu nanti.


  10. Takpe... bagi dia pindah dlu. Nak sangat duduk kat bandar, biar dia rasa. Kena plak dgn geng bujang... yg tak sebaik Cikgu Mohamed.


  11. Angkat mouse - tercabut la wayar, bang oii!

    Ada jg cadang 'Season-2'; rasa2 nak meriahkan UtaraOnline la plak.

    Apa kata?


  12. Anonymous Says:

    Mana tak kisah Tn Hj
    kami follow .... janji sambung


  13. Orait. Cantik dah tu... dah nak posa ni skop nafsu kena kecilkan skit.

    Kena fikir dlu.


  14. Anonymous Says:

    Betol betol betol
    Bulan2 baik gini ... baik sambung penulisan yang kurang @#$%^ sikit.
    Pembersihan hati menyeluruh


  15. Ble bawa jg bab tu, tapi kita pi ke arah agama & moral. Utk mengusik hati & jiwa yg masih keras dan mungkin gelap.

    Kena pakai 'kloroks', iaitu istighfar kelas tinggi sekali.


  16. sanggu Says:

    nak kemana2 pon teman tetap ngekor...


  17. Anonymous Says:

    Salam. Kalau selalu menyuci .. tak le truk nak pakai klorox, ni lama2 sekali tu yg kekdg klorok pun tk lut.
    Sanggu ... teman pun ikut ngekor jugak


  18. Anonymous Says:

    pakcik ikanlepu...

    UO kena C4, mana leh buka thread kat sana?

    sambung kat tko je, teman udah xde feel masuk tko..huh

    sape setuju? angkat monitor :D

    -teman yg suka mengangkat-


  19. hairul.nizam Says:

    Bang Elias,

    Kalau takde tempat.., di sini pun boleh.
    atau kalau payah sangat kita buat aje forum yg baru.. :).

    saya pun dulu aktif menulis di sebuah forum, kini sedikit berkurangan.., maklum sajalah.. kita dagang menumpang, bila popular mmg ramai yg tidak selesa. Jadi kene berundurlah.

    saya selain suka membaca, ingin belajar utk menulis sebaik tuan.. :)

    karya adalah legasi kita.


  20. Anonymous Says:

    pakcik ikanlepu...

    teman baru ikut thread "Orang2 UMNOK Masih Sukar dot dot...."

    maleh nak komen kat situ..........

    org PAS ni bagus atau terlebih bangang?, bila mana2 pemimpin UMNO yg mampus secara otomatik dosa2 merompak harta rakyat, rasuah, zina semua dpt dimaafkan. siap ada baca fatihah, sangka baik. tapi jgn harap teman nak maafkan gitu aje dosa2 pemimpin UMNO ni. huhhh

    meluat teman membacanya.tak sior!

    -teman tak angkat tangan-


  21. Aii... diam tak diam ramai plak followersnya. Adey... tu yg rase gelap berpinor-pinor teman.

    Tgh dok fikir ni... klu dah mula takleh berhenti lelama. Sedangkan teman dah nak sibuk ni.


  22. Thread "Org UMNO masih takleh terima..." di TKO tu sengaja saya terjah gitu. Si mamat tu pertahankan corak belajar kitab kuningnya sehingga dia menolak DUA nas al-Quran yg disertakan.

    Allah selain 20 sifat asa-Nya mmg punya satu lagi sifat 'harus'. Dia boleh segala2Nya.

    Jika penuh amal sekalipun 'harus' bagi-Nya letakkan si hamba ke dalam neraka. Gitu sebaliknya.

    Namun adakah Dia jenis mungkir janji? Tidak sekali2.

    Jika Dia menghendakkan si mamat tu mengucap walaupun 'takdir' dia bunuh diri - apa asasnya?

    Jika begitu mudah baik Allah jadikan bapa saudara Nabi tu mengucap - sbb jasanya yg tidak terhingga terhadap gerakan Islam.

    Apa pekdah Dia tunjuk kuasa melalui si mamat tu.


  23. Siap hadiah al-fatehah lagi.

    Depa lupa atau tak belajar kot; larangan spt yg termaktub dalam Surah at-Taubah: 84...

    Allah bkn setakat larang drp disolatkan mayat org fasiq dan munafiq, malah menziarahi kubur mereka pun dilarang.

    Sbb... selepas takbir akhir solat jenazah ada doa utk mayat; meminta Allah kasihani akan mayat, menerima akan mayat sedangkan sewaktu hidup penuh mungkar dan cukup menderhakai Allah.

    Apabila kita berdoa demikian... agak2 apa pandangan Allah terhadap kita?

    Terlebih bijak atau cuba utk menandingi Allah!


  24. Layakkah kita berdoa meminta Allah terima akan mayat yg kuat menderhakai-Nya sewaktu hidup di atas muka bumi?

    Jadi, mengikut larangan ayat itu menampakkan kita ni terlebih lajak drp laju; lebih sudu drp kuah.

    Jadi, pada org2 alim... depa tak solatkan mayat seperti itu.

    Nabi tidak melarang para sahabat, tapi baginda tidak solatkan mayat org fasiq dan munafiq.


  25. Klu di Kedah, mayat seperti tu diletakkan di luar kawasan kuburan. Contoh, org yg diketahui tak solat dlm hidupnya.


  26. Anonymous Says:

    setuju sangat letak mannga, ambo tengok banyak yang sesatnya