Elias Hj Idris
Negara Siam asalnya bukanlah hak kerajaan Raja Rama Buddha. Mereka berasal dari puak Sukho Thai yang menyerang dan menawan negeri Siam Islam dalam tahun 1767. Kewujudan bangsa mereka jauh terkemudian. Mereka adalah penjajah - yang menjajah Benua Siam Islam dari keturunan Raja Merong Mahawangsa, Kedah. Negara Siam adalah hak mutlak Sultan Rijaluddin Muhammad Shah III Kedah 1424–1491 yang bergelar Paramewara di Melaka yang juga terkenal dengan gelaran Rama Tibodi II Dinasti Ayut’ia Ke-10 (sila rujuk senarai Dinasti di dalam buku DGE Hall,’A History Of South East Asia’,1955).

Negara Siam bukan hak Raja Buddha Chakri Sukho Thai yang berasal dari Burma (Myanmar). Negara Siam berasal dari Benua Siam Islam Kedah. Nama raja-raja Siam Islam Kedah ada tercatat di dalam buku Undang-Undang Kedah. Di dalam buku tersebut terdapat manuskrip bertulisan jawi tentang kesultanan Benua Siam Islam Kedah.

Terdapat pelbagai bukti yang nyata tentang negara Siam ini; contohnya terjemahan daripada 'the Portuguese MS in the Bibliotheque de la Chamber des Deputes, Paris, and edited by ARMANDO CORTESAO, “THE SUMA ORIENTAL OF TOMES PIRES AN ACCOUNT OF THE EAST, FROM THE RED SEA TO JAPAN, WRITTEN IN MALACCA AND INDIA”,TOM PIRES,1512-1515'.

Peta 1851 ini menyebut SIAM bukan Thailand.
Kedah disebut sebagai Quedah.

“The land of Malacca is called a land of Siam, and the whole of Siam, Champa and thereabouts called China”.

Dari bukti bukti tersebut (Burma @ Myanmar) adalah Hak Raja Siam Toung Oo Maha Dammaiyaza Syarif Yang Dipertuan Yang Maha Mulia Benua Siam Kedah. Ia telah dirampas oleh Raja Buddha Aluang Phraya Burma pada tahun 1752 berikutan kemangkatan Boromokot Sultan Muhiyuddin Mansur Syah, Marhum Kota Palas, Pulau Langkawi.

Thailand adalah hak Raja Siam terakhir Dinasti Ayut’ia 1767 Masihi Boromoraja V Ekataat Syarif Yang Dipertuan Yang Maha Mulia Benua Siam Kedah. Benua Siam Kedah dirampas oleh Raja Buddha Aluang Phraya Burma Lanna Chakri Sukho Thai pada tahun 1767. Dia bertindak melantik Jeneral Rama I Chakri Sukho Thai untuk menjadi Raja Thai pertama yang beragama Buddha pada tahun 1782 Masihi.

Kemboja juga adalah hak Raja Siam Pho Chan Koya Long Sultan Mudzafar Shah III Kedah. Beliau ialah putera Raja Siam Dinasti Ayut’ia Boromoraja V Ekataat Syarif Yang Dipertuan Yang Maha Mulia Benua Siam Kedah. Kemboja dirampas oleh raja Buddha Aluang Phraya Lanna Thai pada tahun 1758 Masihi.

Raja Benua Siam Kedah ialah raja melayu keturunan cucu Merong Maha Wangsa Saiyiddina Ali Wa Maulana Paduka Seri Sultan Jamalul Alam Badrul Munir. Rujuk Buku Undang-undang Kedah Manuskrip tulisan jawi di muka surat 171 lampiran 65.

.Perkataan Siam adalah dari bahasa Arab ‘Sumu ul Amir’ yang bermakna satu bangsa raja darjat yang tinggi mulia. Apa yang dimaksudkan perkataan Sumu ul Amir itu ialah Raja Iskandar Zulkarnain, Maharaja China yang membina tembok besar negeri China yang pertama dahulu. Nama Raja Iskandar Zulkarnain ada disebut dalam undang-Undang Kedah.

Kebanyakan fakta sebenar salasilah Kesultanan Kedah telah diselewengkan oleh sama ada ahli-ahli sejarah yang tidak berpengetahuan tentang sejarah sebenar. Mereka pun tidak tahu bahasa Siam (bukan bahasa Thai), atau dari kalangan penulis upahan pihak tertentu. Oleh itu semua pihak perlu memperbetulkan perkara sebenar demi memelihara kesucian dan keagungan agama islam.
3 Responses
 1. Perindudamai Says:

  Slm Sejahtera!

  Suatu masa dulu sy adalah peminat sejarah hingga kini minat itu masih ada. Sy hanya mengetahui tentang kerajaan raja merong mahawangsa, Kerajaan Langkasuka, Kerajaan Kedah tua tetapi tidak pernah membaca secara terperinci tentang sejarah tersebut. Di manakah saya boleh mendapatkan bahan bacaan tentang kerajaan tersebut?

  Ada beberapa perkara yang membuatkan saya terkejut seperti berikut:-

  1.Tuan mengatakan Tembok besar negeri cina pada mulanya di bina oleh Iskandar Zulkarnain. Siapa sebenarnya beliau? Dari sumber manakah tuan mendapat maklumat?

  2. Tuan menyatakan, penyelewengan sejarah dilakukan oleh orang inggeris dan UMNO.

  3. Tuan mengatakan Portugis hanya menjaga Melaka bukan menjajahnya

  4. Tuan menyatakan Kerajaan Moghul di India bersemenda dgn Kerajaan Siam yang menjadikan Empayar Moghul menjadi besar.

  Harap penjelasan tuan


 2. Salam.
  No.2 tu mmg tidak dinafikan, termasuk dlm buku sejarah di sek2 sekarang.

  Sila telusuri 'Benua Islam Siam Kedah' dan 'I luv Islam' di Google. Mungkin ada pencerahan di sana.

  Blog Wasiat Pejuang pun dpt membantu.


 3. Usaha penghapusan etnik akan terus berlaku dek kerana dahagakan kuasa. Ajaran keamanan apa mereka pakai. Chandi keliling. Hmm