Elias Hj Idris

"Jangan tidak percaya, seorang ahli perniagaan yang pernah menjadi tajuk utama berita kerana ditahan di Pusat Tahanan Simpang Renggam yang dituduh atas keterlibatannya dalam kegiatan pelacuran, kongsi gelap, perjudian, kelab malam dan 'ah long' kini bergelar Dato' Sri."

"Dia juga dikenali sebagai "The Four Heavenly Kings" oleh pihak media."

Koo Tee Yam @ Ah Lek @ Pai Kah Lek

Dia sebelum ini ditahan di sebuah restoran di Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 26 Mac 2004 sebelum ditahan di Pusat Tahanan Simpang Renggam, Kluang, Johor dua bulan kemudiannya di bawah Ordinan Darurat 1969 selama lebih kurang 17 bulan.

Koo Tee Yam atau lebih dikenali sebagai Ah Lek atau Pai Kah Lek pernah melalui lima proses perbicaraan dan mengemukakan rayuan melalui Muhammad Shafee di Mahkamah Tinggi Muar pada 24 Mei sehingga 7 Julai lalu. Dalam rayuan bagi permohonan habeas corpus di Mahkamah Persekutuan, Tee Yam diwakili barisan peguam diketuai Muhammad Shafee, Kaushalya Rajathurai, Frida Krishnan dan Lilian Lee.

Pihak responden diwakili oleh Timbalan Kanan Pendakwa Raya, Datuk Yusof Zainal Abiden, Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Tun Abdul Majid Tun Hamzah, Kamaluddin Mohd. Said, Mohd. Najib Zakaria, Fazillah Begum Abd. Ghani dan Tengku Amri Zaki Tengku Abdul Rahman.

Muhammad Shafee dalam hujahnya antara lain mengemukakan alasan mala fide (niat jahat) dari mula Tee Yam ditahan oleh polis sehingga 60 hari tempoh penahanan yang dibenarkan, dan tidak mengikut peraturan seperti dinyatakan oleh Lembaga Penasihat.

Keputusan pembebasan Tee Yam dibuat oleh panel tiga Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Pajan Singh Gill, Datuk Richard Malanjum dan Datuk S. Augustine Paul.

Kisah ini menjadi gempar apabila sebaik saja Tee Yam mahu meninggalkan perkarangan Mahkamah, beliau telah ditahan semula oleh pihak polis sehingga mencetus ugutan oleh peguambela Shafee Abdullah, mahu mengambil tindakan undang-undang "menghina mahkamah" terhadap Ketua Polis Negara ketika itu Tan Sri Bakri Omar.
Dua hari kemudian pihak PDRM membuat keputusan untuk membebaskan Tee Yam atas nasihat Peguam Negara serta alasan-alasan yang beliau tidak lagi menjadi ancaman kepada keamanan dan keselamatan awam dan negara.

Tee Yam dipercayai terlibat dalam pelbagai kegiatan haram seperti pelacuran, kongsi gelap, perjudian, kelab malam dan Ah Long. Malah beliau juga dikatakan mempunyai sebuah kelab malam ala Las Vegas.

Sultan Pahang bertindak tegas dan bijaksana apabila pada tahun tersebut telah mencabut balik darjah DIMP yang membawa gelaran "Dato" atas alasan ia mencemarkan kemulian dan nama baik gelaran dan darjah tersebut.

Semalam di salah sebuah akhbar utama berbahasa Cina telah memaparkan ucapan tahniah oleh rakan-rakannya dari Barisan Nasional di atas penganugerahan "Darjah Kebesaran Sultan Ahmad Shah Pahang Yang Amat Dimuliakan Peringkat Pertama (SSAP) yang membawa gelaran Dato' Sri."

Nota:  Ada 4: seorang daripadanya telah ditembak mati di sebuah restoran seafood Jalan Imbi, KL oleh sebab yang tidak diketahui. Penahanan beliau ini kononnya bagi menyelamatkan nyawa beliau daripada ancaman kemungkinan akan ditembak juga.

Sumber: RAMM (Revolusi Anak Muda Malaysia)
1 Response
  1. mansor Says:

    Sultan jenis apa bagi datok seri kpd penjenayah..pengkhianat melayu...