Elias Hj Idris
Sofiena Ana

Ada yang memperli macamana Pas nak memerintah Malaysia sedangkan presidennya memerintah Terengganu pun hanya sepenggal?

Ulasan/Komentar
Di sini aku nak kongsikan kejayaan TGHH memerintah Terengganu walaupun sepenggal berbanding Umno yang memerintah berpenggal-penggal. Di antara kejayaan yang paling bermakna bila TGHH dan Exconya berjaya menggubal enakmen Hudud, Qisas dan Takzir.


Kerajaan Pas di Terengganu

PAS berjaya memerintah Terengganu pada 1999-2004 ialah hasil kemenangan pada PRU ke-10. Menteri Besar yang dilantik ialah presiden PAS sendiri, iaitu Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.
 
Kejayaan Kerajaan PAS di Terengganu

Kerajaan PAS di Terengganu telah berusaha merealisasikan matlamat perjuangan Islam yang dicitrakan PAS. Tuan Guru Haji Abdul Hadi sendiri yang ketika itu menjawat jawatan presiden PAS, telah ditaklifkan memegang jawatan Menteri Besar. Kerajaan negeri telah berjaya meletakkan Al-Quran, As-Sunnah, Ijma’ dan Qias menjadi sumber hukum yang tertinggi begi negeri Terengganu Darul Iman.

Agenda pendidikan menjadi fokus utama beliau. Pelbagai pembaharuan telah dilaksanakan di antaranya;
1. Reformasi tanah
2. Pengharaman premis judi (makin berkembang di Pulau Pinang!)
3. Pewartaan Enakmen Undang-undang Islam Terengganu (Ini yang paling ditentang DAP)
4. Penyuburan budaya ilmu
5. Memasukkan nilai-nilai Islam dalam pentadbiran, dan pelbagai lagi (Ini yang paling dibenci DAP)
6. Penghapusan tol (Usaha yang DAP sendiri gagal tunaikan janjinya di Pulau Pinang!)

Dalam aspek pendidikan, kerajaan negeri Terengganu ketika itu telah menubuhkan banyak institusi pendidikan, di antaranya;

1.  Kolej Islam Sains Terengganu (KIST)
2.  Kolej Sains dan Teknologi Al-Quran (KOSTAQ)
3.  Sekolah Rendah Agama Bersepadu (SRAB).

Kolej ini melunaskan keperluan umat Islam ketika itu yang dahagakan institusi pendidikan yang menggabungkan mata pelajaran akademik dan agama, dan bukannya berkonsepkan sekular semata-mata. KIST dan KOSTAQ diletakkan di bawah pengurusan Yayasan Terengganu, sebuah yayasan yang diwujudkan untuk memperkasakan pendidikan di negeri itu. Selain itu, KUSZA telah berjaya diperkasakan sehingga setanding dengan kolej universiti lain di negara ini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Terenganu pada 24 April 2003 telah meluluskan Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam (Terengganu) Pindaan 2003 yang dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manir, al-Marhum TG Dato’ Harun Taib.

Kerajaan PAS Terengganu juga melakukan ‘Reformasi Pentadbiran Tanah’ seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya 1999 dengan menyusun semula sistem pentadbiran tanah. Kerajaan PAS berjaya membuka semula permohonan tanah rakyat yang ditutup secara rasmi oleh kerajaan BN terdahulu sejak tahun 1975. PAS juga berjaya menurunkan kadar premium tanah daripada 20 peratus kepada 10 peratus daripada harga pasaran tanah. Bahkan, kelonggaran cara bayaran juga diperkenalkan bagi mereka yang benar-benar tidak mampu.

PAS berjaya menyelesaikan pemberian geran dan hak milik tanah kepada peserta-peserta rancangan tanah Felda dan Felcra. Kerajaan PAS Terengganu berjaya melepasi sasaran 50,000 permohonan tanah rakyat setahun. Contohnya, bagi tempoh April 2002 hingga April 2003 sebanyak 50,731 permohonan tanah rakyat diselesaikan oleh kerajaan negeri.

PAS juga berjaya menambahkan hasil pendapatan negeri melalui peningkatan hasil tanah. Pada tahun 2001, kerajaan memungut RM51,831,000 (RM51.8 juta) dan meningkat kepada RM78,733,000 (RM78.7 juta) pada tahun 2002.

Selain itu, pengurusan kewangan negeri lebih cekap di bawah kepimpinan ulama’ yang selama ini dicanang oleh UMNO-BN kononnya ulama’ tidak pandai memerintah negeri.
Hakikatnya, ‘Akaun Bebas Riba’ berjaya direalisasikan apabila kerajaan pimpinan PAS segera memindahkan simpanan aset tetap (fixed deposit) dari bank-bank konvensional kepada bank yang mengamalkan sistem perbankan Islam. Pihak Jabatan Audit Negara telah memperakui ketelusan kerajaan PAS Terengganu terhadap setiap sen yang dibelanjakan. Audit menyifatkan sebagai pengurusan yang kemas dan tidak wujud sebarang penyelewengan kewangan. Kerajaan PAS ketika itu berjaya mengurangkan perbelanjaan mengurus kira-kira RM82,939.00 sebulan tanpa menjejaskan produktiviti perkhidmatan di pejabat-pejabat kerajaan seluruh negeri.

Rakyat perlu diingatkan, kerajaan BN Terengganu telah menerima bayaran hasil royalti petroleum daripada Petronas sebanyak lima peratus sejak tahun 1978. Bayangkan, sehingga Ogos 1999 jumlah hasil terimaan royalti tersebut sebanyak RM6,694,584,608.00. Malangnya, BN mewariskan hutang pula kepada kerajaan PAS Terengganu berjumlah RM731,334,342.85!

Jumlah kutipan zakat selama tiga tahun di bawah kerajaan PAS hampir menyamai jumlah pungutan zakat selama 10 tahun di bawah kerajaan BN terdahulu. Bagi tahun 1990 hingga 1999, pungutan kerajaan BN ialah sebanyak RM85 juta sahaja. Manakala, dalam tempoh tiga tahun pertama pemerintahan PAS Terengganu jumlah pungutan zakat adalah sebanyak RM82.4 juta dan jumlah pungutan tahunan bermula tahun 2000 ialah seperti berikut;

2000-  RM 20.8 juta
2001-  RM 28.7 juta
2002-  RM 32.9 juta
2003-  RM 40.05 juta

Di antara peningkatan ketara kepada hasil negeri ialah melalui cukai hasil hutannya mengikut tahun adalah seperti berikut:

1999-RM 13 434 571.17
2000-RM 29 086 863.71
2001-RM 34 256 921.01
2002-RM 53 065 165.62
2003-RM 63 486 530.36

Malah, pemerintahan kerajaan PAS Terengganu juga berjaya meningkatkan jumlah kutipan premium pembalakan berbanding di zaman kerajaan BN sebelumnya. Zaman kerajaan BN juga terkenal dengan kewujudan terlalu banyak anak syarikat milik kerajaan negeri, tetapi malangnya terpaksa menanggung kerugian setiap tahun. Jadi kerajaan PAS Terengganu terpaksa menyusun semula pengurusan anak-anak syarikat serta mengkaji semula pelaburannya.

Antara kejayaan lain, Terengganu menjadi satu-satunya negeri yang berupaya menyediakan kemudahan penginapan hotel di Makkah al-Mukarramah untuk rakyat Terengganu dan Malaysia amnya.

Bahkan, Tuanku Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin sendiri berkenan merasmikan hotel Darul Iman Palace milik TDM Berhad, sebuah anak syarikat kerajaan Terengganu di Makkah pada November 2003. Hotel berkenaan dipajakkan oleh kerajaan Arab Saudi kepada TDM selama lima tahun dengan perjanjian bayaran RM5 juta.

Pada tahun 1999, negeri Terengganu ketika itu menduduki tempat kedua tertinggi kadar kemiskinan rakyatnya di bawah kerajaan BN. Sejumlah 17.3 peratus atau 173 bagi setiap 1,000 orang rakyat Terengganu adalah miskin.

Maknanya, pendapatan royalti petroleum yang hampir RM7 bilion yang pernah diterima oleh kerajaan BN Terengganu telah gagal diurus untuk mengatasi masalah kemiskinan rakyat.
Namun begitu, selepas dua tahun PAS memerintah Terengganu, iaitu pada tahun 2001 kerajaan negeri PAS telah berjaya mengurangkan kadar kemiskinan rakyatnya kepada 14 peratus dan berubah dari tempat kedua negeri termiskin menjadi tempat ketiga dan keempat seterusnya.

Keharmonian hidup di kalangan orang bukan Islam terjamin di bawah pemerintahan PAS Terengganu. Ini kerana, janji manifesto pilihan raya PAS 1999 menggariskan tiga perkara utama bagi masyarakat bukan Islam;
   -  Pertama, jaminan kebebasan mereka mengamalkan agama dan budaya masing-masing.
   -  Kedua, menggalakkan interaksi, persefahaman dan perpaduan antara orang Islam dan bukan Islam.
   -  Ketiga, menjamin bukan Islam menikmati hak dan keadilan yang saksama.

Bukti komitmen kerajaan PAS tidak boleh disangkal apabila, Sidang DUN Terengganu pada 24 April 2003 telah meluluskan Enakmen Bagi Meminda Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu (Bab Yang Pertama) Pindaan 2003.

Enakmen tersebut membolehkan DUN Terengganu melantik Adun dari kalangan wanita dan bukan Islam, apabila tiada antara mereka yang terpilih melalui pilihan raya. Syarat lantikan tersebut ialah dengan mendapat sokongan sekurang-kurangnya tujuh ahli dewan (DUN) Terengganu.

Langkah itu membuktikan kerajaan negeri pimpinan PAS sentiasa prihatin mengenai perjuangan nasib kedua-dua sektor masyarakat tersebut (wanita dan bukan Islam) dan mahu suara mereka diwakili sebaik-baiknya di peringkat tertinggi dalam negeri.

Selama ini, pihak lawan PAS sering kali mewar-warkan kononnya PAS sebuah parti ‘Taliban’ yang selalu mendiskriminasikan kaum hawa. Sedangkan, UMNO-BN mengeksploitasikan kaum wanita tidak pula menjadi kesalahan. Kaum wanita di negara ini dijadikan ‘objek’ untuk memenuhi tuntutan hawa nafsu melalui hiburan, modeling, pengiklanan dan lain-lain. PAS berjaya merobah ini melalui pentadbiran kerajaan negeri Terengganu.

Kerajaan PAS Terengganu ditolak oleh rakyat?
Timbul persoalan, selepas kejayaan kerajaan PAS mentadbir Terengganu dengan baik, mengapakah PAS kalah dalam PRU Ke-11 pada tahun 2004?

Jawapannya ialah seperti yang diutarakan oleh TG Hj Hadi Awang sendiri , iaitu ia melibatkan penipuan terancang yang dilakukan oleh UMNO-BN.

1)  Pengundi Hantu
Dianggarkan pertambahan pengundi di Kemaman adalah 17,000 pengundi baru berbanding PRU 1999. Kawasan lain ada fenomena yang sama berlaku. Apa yang peliknya ialah post-mortem PAS mendapati bilangan undi menyokong PAS meningkat, tetapi peningkatan ini tidak dapat mengatasi penipuan yang dijalankan oleh UMNO-BN!

2)  Tumpuan Jentera Kerajaan Pusat di Terengganu
Menyedari betapa bahayanya Terengganu terus kekal di bawah PAS, kerajaan pusat UMNO-BN telah memberi tumpuan dan menggandakan usaha mereka untuk menawan semula Terengganu. Jentera kerajaan disalahgunakan oleh BN untuk kepentingan politik mereka.

3)  Akses Media Tidak Adil
PAS tidak pernah mendapat akses media secara adil. Dalam keadaan di mana semua jentera kerajaan dan media digunakan untuk memburukkan PAS, ia dianggap sebagai satu pertarungan “uphill”.

Kesimpulan

PAS menghadapi pihak lawan UMNO-BN dalam satu pertarungan “uphill” dan padang yang tidak rata. Pun begitu, PAS telah berjaya menawan negeri Terengganu pada 1999. Rentetan itu, UMNO-BN menggunakan segala sumber dan taktik kotor untuk menawan kembali kerajaan PAS di Terengganu.

PAS kalah PRU-2004 bukan kerana PAS lemah, tetapi kerana main kotor pihak musuh.

http://www.tranungkite.net/x3/modules.php…
Elias Hj Idris
Kamarul Yusoff

AMANAT MAZA JAUH LEBIH BAHAYA DARI AMANAT HADI

Sungguh melucukan sekali membaca tulisan Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza), bertajuk “Benarkah “Amanat Hadi: ‘Dr Maza Lupa Nasihat Sendiri’?”, yang disiarkan di halaman DrMaza.Com dan di portal berita Malaysia Kini pada 2 Januari 2018.

Tulisan Dr Maza ini adalah reaksi kepada “satu artikel tulisan seorang penulis PAS” di portal berita Harakah Daily pada 1 Januari 2018 yang sebenarnya merupakan tulisan saya, bertajuk “Amanat Haji Hadi: Dr Maza Lupa Nasihat Sendiri”, yang disiarkan di muka buku saya.

Saya telah lama memerhatikan ciri-ciri penakut dan tidak ilmiah Dr Maza yang tidak suka menyebut seseorang dengan nama sebenarnya tetapi menyelindungkannya dengan gelaran lain, di mana ciri-ciri ini tidak melambangkan beliau ahli akademik dan Mufti yang baik.

Dalam tulisan beliau di laman web DrMaza.Com pada 31 Mei 2012 umpamanya, Dr Maza menyebut mengenai tindakan “istana tertentu membida nombor kereta sehingga lebih RM500,000”, yang mendorong beliau menulis “‘jika’ golongan istana tidak boleh dipertikaikan bererti rakyat telah mempertuhankan mereka”. Sedangkan ramai tahu bahawa yang dirujukkan itu adalah Istana Johor, khususnya Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar.

Dalam tulisan beliau di laman web DrMaza.Com pada 3 Oktober 2013 pula, Dr Maza menyebut mengenai “bagaimana ada rakyat di negeri ‘entah berentah’ yang memuji sultannya melangit tinggi bagaikan wali Tuhan kerana isteri sultan berkenaan bertudung” sedangkan “dalam masa yang sama mereka melupai bagaimana sang sultan itu sedang membina istana yang harga berbilion dari wang rakyat jelata”. Ini beliau jelaskan lagi secara lisan di dalam satu kuliah dengan berkata, “saya sebut, ada di negeri Antah Berantah kan, Antah Berantah ni tak kiralah, mana-mana, orang puji sultan dia pasal bini dia pakai tudung, orang kata bagus la, nak Islam, soleh, dekat-dekat nak jadi Wali Songo, dekat nak jadi wali dah maksudnya, tapi dalam masa yang sama dia ambik duit rakyat bina istana hampir 2 bilion.” Sedangkan ramai tahu bahawa yang dirujukkan itu adalah pembinaan Istana Syarqiyyah di Bukit Chendering oleh Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Begitu juga dengan tulisan Dr Maza di laman web DrMaza.Com pada 7 Mei 2015 dalam mana beliau menyebut mengenai tindakan “media antarabangsa (yang) tidak henti-henti melaporkan kemewahan luar biasa wanita tertentu”. Sedangkan ramai tahu bahawa yang dirujukkan itu adalah isteri kepada Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor.

Bila saya, yang bukan merupakan “penulis PAS”, digelarkan oleh Dr Maza sebagai “penulis PAS” kerana tulisan saya tersiar di portal berita Harakah Daily, maka apakah pula yang boleh saya gelarkan Dr Maza kerana tulisan beliau yang tersiar di portal berita Malaysia Kini?

Tulisan Dr Maza yang panjang lebar ini cuba mempersoalkan tulisan saya yang menyebut beliau lupa kepada nasihat beliau sendiri dengan mendakwa kononnya saya memetik tulisan awal beliau bertajuk “Menilai Amanat Haji Hadi Dengan Adil” secara tidak seimbang.

Begitupun, penjelasan Dr Maza di dalam tulisan beliau ini gagal menyanggah dakwaan saya bahawa beliau lupa kepada nasihat beliau sendiri supaya “semua pihak hendaklah berhenti memainkan isu kafir-mengkafir” dan “kembali kepada politik yang dapat membina negara”.

Dr Maza mendakwa bahawa “(beliau) sebenarnya bukan membangkitkan kembali isu Amanat Hadi”, tetapi “(beliau) menjawab kenyataan Tun Mahathir”, khususnya “menafikan dakwaan Tun Mahathir yang menyatakan para mufti tidak bantah amanat tersebut”.

Bagaimanapun, pelik bila penelitian kepada laporan akhbar New Straits Times menunjukkan bahawa Dr Maza direkodkan sebagai “enggan memberi komen ke atas dakwaan Dr Mahathir terhadap para mufti” (“refusing to comment on Dr Mahathir’s accusation against muftis”).

Sebaliknya, apa yang lebih ditonjolkan oleh laporan akhbar New Straits Times ini ialah sokongan Dr Maza terhadap dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Peristiwa Memali, yang berlaku pada 19 November 1985, adalah berpunca daripada “Amanat Haji Hadi”.

Ini jelas tertera di dalam ayat pertama digunakan, iaitu Dr Maza “percaya bahawa 'Amanat Hadi' telah memainkan peranan yang membawa kepada tragedi berdarah (Memali) itu” (“believed that 'Amanat Hadi' had played a role leading up to the bloody (Memali) tragedy”).

Tidak dinafikan ada disebut pada hujung laporan akhbar New Straits Times ini ayat Dr Maza bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan waktu itu mengisytiharkan “Amanat Haji Hadi” adalah “misguided (sesat)”, tetapi ini sebenarnya bukanlah sanggahan kepada Tun Dr Mahathir.

Begitulah juga dakwaan terbaru Dr Maza, berpandukan laporan akhbar Utusan Malaysia pada 22 April 2001 dan 7 Januari 2013, kononnya Majlis Fatwa Kebangsaan pada 21 November 1984 mengisytiharkan “Amanat Haji Hadi” sebagai “bercanggah dengan ajaran Islam”.

Sangat menghairankan sekali bagaimana seorang pemegang ijazah PhD, apatah lagi seorang Mufti, seperti Dr Maza boleh menerima bulat-bulat berita yang diasaskan kepada sumber kedua tanpa terlebih dahulu menyemak kesahihannya dengan mana-mana sumber pertama.

Penelitian saya kepada sumber pertama, malah termasuk kepada buku “Kompilasi Pandangan Hukum Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia” terbitan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), menunjukkan sebaliknya.

Ini kerana Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 21 November 1984 itu telah membincangkan mengenai isu kafir-mengkafir sesama orang Islam, bukannya mengenai “Amanat Haji Hadi”.

Keputusan penuh Muzakarah Khas ini, yang dipertegaskan semula di dalam bentuknya yang asal oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 8 Januari 2013, adalah seperti berikut:

“a. Bahawa jika ada tuduhan atau anggapan oleh ahli atau penyokong PAS atau oleh sesiapa jua bahawa ahli UMNO, pemimpin atau pegawai Kerajaan yang beragama Islam sebagai kafir, atau sebaliknya iaitu ahli-ahli UMNO, pemimpin atau pegawai Kerajaan yang beragama Islam menuduh pemimpin atau ahli-ahli PAS kafir, adalah tidak benar sama sekali dan sia-sia. Oleh yang demikian ahli-ahli UMNO atau sesiapa jua yang mengucap Dua Kalimah Syahadah adalah tetap orang Islam selagi tidak dihukum murtad oleh pihak berkuasa agama Islam Malaysia.”

“b. Sesiapa yang membuat tuduhan atau anggapan bahawa ahli-ahli UMNO, pemimpin atau pegawai Kerajaan atau sesiapa juga yang beragama Islam sebagai kafir, maka perbuatan itu adalah haram dan hendaklah bertaubat kepada Allah. Perbuatan itu hendaklah diberhentikan dengan serta merta.”

Tiada langsung rujukan mengenai “Amanat Haji Hadi” di dalam Muzakarah Khas ini dan keputusannya juga meliputi pengkafiran oleh “ahli atau penyokong PAS atau oleh sesiapa jua” dan oleh “ahli-ahli UMNO, pemimpin atau pegawai Kerajaan yang beragama Islam”.

Tindakan Dr Maza memarakkan kembali isu “Amanat Haji Hadi” yang dibangkitkan oleh Tun Dr Mahathir, khususnya dengan menyokong dakwaan beliau bahawa Peristiwa Memali adalah berpunca daripada “Amanat Haji Hadi”, adalah sangat tidak bertanggungjawab.

Lebih tidak bertanggungjawab adalah tindakan Dr Maza menyatakan “Amanat Hadi punca kafir-mengkafir” dengan menyandarkannya kepada Datuk Dr Mujahid Yusuf, kononnya sebagai “pihak yang terlibat”, kerana beliau “anak bekas Presiden dan Murshidul ‘Am PAS”.

Sedangkan ramai tahu bahawa Datuk Dr Mujahid hanya aktif di dalam PAS pada akhir tahun 1990-an dan tidak mengetahui mengenai perjalanan PAS sebelum tempoh itu serta ramai tahu bahawa Dr Maza, Datuk Dr Mujahid dan Dr Maszlee Malik adalah “tiga sekawan”.

Apatah lagi bila Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri telah secara terbuka, umpamanya melalui satu wawancara yang tersiar di dalam akhbar Mingguan Malaysia pada 13 Ogos 2000, menyebut bahawa ucapan beliau itu tidak pernah mengkafirkan sesiapa, termasuk UMNO.

Kata Datuk Seri Abdul Hadi, ucapan beliau itu “lebih menjurus kepada memberi kefahaman dan kesedaran secara ilmu tanpa membuat tuduhan kepada sesiapa” membabitkan “kaedah-kaedah hukum syarak mengenai perkara-perkara yang merosakkan iman seseorang”.

Begitulah juga penegasan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, sewaktu mempertahankan “Amanat Haji Hadi” pada 28 Disember 2012, bahawa “Tuan Guru Haji Hadi tidak pernah memurtadkan sesiapa, beliau hanya menjelaskan batasan iman dan kufur sahaja”.

Jika menjelaskan batasan iman dan kufur ini boleh dikatakan punca kafir-mengkafir, bagaimanakah pula dengan tindakan sama yang dibuat oleh Dr Maza sendiri sebelum ini, umpamanya di dalam tulisan beliau di laman web DrMaza.Com pada 9 Julai 2010 yang menyebut bahawa “sesiapa yang dengan jelas tanpa sebarang andaian lagi menghina Allah dan RasulNya, maka dia terkeluar dari Islam” selain menyebut bahawa “demikian juga jika dia menentang secara jelas tanpa sebarang andaian lagi apa yang ditetapkan oleh Allah dengan jelasnya seperti pengharaman arak, judi, zina dan seumpamanya”?

Sebenarnya membuat “Amanat” bukanlah satu kerja yang terlalu sukar jika anda kreatif. “Amanat Haji Hadi”, seperti diakui oleh penciptanya, Omar Khalid, di rumah beliau kepada saya, adalah keratan daripada ucapan Datuk Seri Abdul Hadi pada 9 April 1981.

“Amanat Haji Hadi” ini bagaimanapun tidaklah merbahaya seperti yang didakwa oleh Dr Maza, kerana ia hanya bercakap mengenai soal pertentangan antara parti-parti politik dan, seperti diakui oleh Dr Maza dan Dr Maszlee sendiri, tidak pun mengkafirkan UMNO.

Apa yang jauh lebih merbahaya adalah “Amanat Maza” yang merupakan keratan daripada tulisan Dr Maza di laman web DrMaza.Com pada 6 Februari 2014 yang, selain menghina keturunan raja/sultan, bercakap mengenai kritikan dan pembuangan institusi raja/sultan.

Ini kerana, tidak seperti parti-parti politik, institusi raja/sultan diberikan kedudukan dan perlindungan yang istimewa, baik di dalam Perlembagaan Persekutuan atau Perlembagaan Negeri, tambahan pula dengan kedudukan raja/sultan sebagai Ketua Agama Islam.

Sangat pelik bagaimana Dr Maza boleh terus-terusan dilantik memegang jawatan sebagai Mufti bila terang-terang kenyataan beliau di dalam “Amanat Maza” ini dilihat cuba menanamkan bibit-bibit ketidaksetiaan dan kebencian terhadap institusi raja/sultan.

Apatah lagi, bila disemak dengan teliti segala tulisan Dr Maza selama ini, sama ada yang disiarkan di halaman DrMaza.Com atau di laman web DrMaza.Com, turut didapati penanaman bibit-bibit ketidaksetiaan dan kebencian terhadap kerajaan yang memerintah.

Di bawah ini adalah kandungan “Amanat Maza” tersebut:
“Betapa ramai dalam sejarah pelbagai bangsa, golongan yang dianggap mulia hanya disebabkan keluarga mereka menjadi maharaja ataupun raja ataupun sultan, ataupun mana-mana pembesar padahal asal usul keturunan mereka sebelum itu mungkin perompak, lanun di laut ataupun penipu besar ataupun pembunuh yang kejam yang kemudian telah berjaya merebut kuasa dan diwarisi.”
“Hanya bangsa ataupun individu yang bodoh, dungu dan feudal ataupun pengampu terlampau sahaja yang menganggap mengkritik golongan bangsawan istana itu satu kesalahan dan menggesa agar pengkritik diambil tindakan.”

“Walaupun Parsi, Rome, China, beberapa Negara Eropah, dan India pernah memiliki empayar dan kekuasaan yang luas, namun ke mana perginya maharaja-maharaja mereka?! Kesemuanya pupus dibuang oleh kehendak rakyat apabila mereka dilihat sudah tidak relevan lagi. Mereka lebih banyak merosakkan dari memberikan manfaat kepada rakyat. Nepal juga telah membuang institusi raja mereka.”

“Pembuangan sistem istana dan agama yang diperalatkan oleh istana telah membawa bangsa Eropah maju dan bebas dari cengkaman kezaliman.”

“Golongan samseng yang menyakiti rakyat bukan sahaja patut dibuang, bahkan tidak layak pun untuk ditempat di muzium sejarah mana-mana bangsa pun melainkan dengan catatan hitam ‘samseng’.”
Elias Hj Idris

Malaysia Chronicle


SHOCK FIND – RM1 BILLION CASH FOUND ON JHO LOW’S YACHT? NAJIB NOW A PARIAH PM IN ASEAN – IN HELPING U.S. NAB JHO LOW, JOKOWI SHOWS HIS ANTI-CORRUPTION CREDENTIALS MORE SINCERE THAN HSIEN LOONG’S


There is a story doing the rounds that plenty cash was found on that yacht that was bought with money stolen from the Malaysian people. The amount is circa US254 million or RM960 million. First some news bits from ABC Australia – rearranged, truncated for effect:

Indon police received letter from FBI on Feb 21
requesting help to enforce court order to trace yacht
FBI tipped off Indons yacht near Bali
not too hard to find it

Indon police traced yacht to Lombok then Bali
impounded at Benoa port in Bali’s south

Bali police questioned South African captain, crew on behalf of US
Police checking crew papers to see evidence of crime
checking ship’s captain to know what they were doing in Indon
FBI info showed yacht’s AIS switched off, making harder to track
Over 180 days Equanimity sailed from M’sia, S’pore, Bali, Papua
several points where movements unclear

money used to buy yacht interests FBI
Yacht ‘bought with embezzled state-owned funds’
bought with $US4.5 billion siphoned from 1MDB
by high-level officials and JoLo
Najib set up 1MDB
millions US$ poured into his personal account
Najib close associate Low misappropriated US$ billions from 1MDB
to buy yacht, private jet, hotel, millions in jewellery
DOJ says $US1.7b laundered through US financial institutions
proceeds of money laundering bought not only boat, but more
Miranda Kerr, Leonardo DiCaprio given assets bought with 1MDB funds
Other assets bought with stolen 1MDB funds recovered
Low gave Miranda Kerr millions in jewellery
Leonardo DiCaprio handed back Oscar owned by Marlon Brando
Low’s whereabouts unknown
Putting spotlight on Malaysia, again

My comments : First of all, it looks like it is the Donald Trump Administration that is finally going to drain the swamp in this 1MDB scandal. Hail to Donald Trump. Donald Trump does not really give a shit about MO1.
 

 
Secondly the FBI is following the crooks and their ill gotten assets very closely. They have been tracking the Equanimity – which is not a very difficult thing to do.
The FBI issued a letter of request to the Indons on February 21. Jokowi has gladly cooperated. This means MO1 is not very big in Indonesia. Jokowi does not give a shit about MO1 either.
I will not be surprised if the yacht was carrying plenty of cash. Their credit cards are useless. Their bank accounts are useless. All those big name stores frequented by Hippo in those European countries now do not want to deal with her. So someone else has to pay for her purchases. Mesti ada tukang bayar pula.
The end is nigh. This is going to be a very bad year for them.
‘Those whom the gods want to destroy, they first make them go mad’.
Elias Hj Idris

Image may contain: text 
No automatic alt text available. 
Bukti scan kitab Nihayah al-Qaul al-Mufid fi Ilm at-Tajwid yang dipalsukan Wahhabi.
ulama anda yang lagi lagi memalsukan kitab sebagai mana pada scan kitab di bawah ini..
disamping Ini adalah kitab Nihayah al-Qaul al-Mufid fi Ilm at-Tajwid karya Syaikh Muhammad Makki Nashr al-Juraisi, Imam Masjid az-Zahid Kairo Mesir.

Buku ini ditahkik oleh Syaikh al-‘Allamah ad-Dhabba’ dan dicetak pada awal abad ke-14 Hijriah dengan versi cetakan lama.

Namun pada cetakan baru terbitan Maktabah ash-Shafa yang terletak di Darbu al-Atrak di samping Universiti Al-Azhar Kairo Mesir, dengan pentahkiknya Syaikh Thaha Abdur R’uf Sa’ad, buku itu mengalami perubahan teks asli.
Ucapan Syaikh Muhammad Makki Nashr al-Juraisi dipalsukan.

Diduga, pemalsuan ini dilakukan oleh pihak penerbit, yaitu Maktabah ash-Shafa, yang memang terlalu lancang menerbitkan buku-buku berfaham Salafi Wahabi di Mesir.
Di dalam buku yang dipalsukan itu, mereka sungkan untuk menulis dan mengakui—sesuai teks aslinya—bahwa Syaikh Muhammad Makki Nashr al-Juraisi adalah seorang sufi yang menempuh jalan tarekat (thariqah) Imam Sadzily, bahkan beliau menyelam dan basah kuyup di dalam tarekat sufinya itu.

Inilah scan teks dari buku Nihayah al-Qaul al-Mufid fi Ilm at-Tajwid versi asli sebelum dipalsukan (silakan cermati redaksi yang digaris merah dibawah): scan no : 2
Anda dapat membandingkan tulisan tersebut, antara versi yang telah diubah (palsu) dengan versi asli, khususnya yang tulisannya ditandai dengan garis.
Lebih jelasnya, penulis salinkan tulisan di versi asli tersebut sebagai berikut:

فيقول أسير الشهوات كثير الهفوات الرا خي من مولاه الفوز والنصر الفقير محمد مكي نصر الجريسيّ مولدا والشافعي مذهبا الشاذلي طريقة ومشربا. إن أولي ما شغل العبد به لسانه وعمر به قلبه وجنانه وأفضل مايقوسل به إلي نيل الغفران وأعظم مايتو صل به إلي دخول الجنان قراءة كتاب الله الجيد

“Telah berkata-orang yang digelari-sang Pemenjara Syahwat, sang Banyak Hikmah, sang Pengharap Pertolongan dan Kemenangan dari Tuhannya, yaitu al-Faqir Muhammad Makki Nashr yang dilahirkan di Jurais, bermazhab Syafi’i, bertarekat Syadzili dan menyelam di dalamnya:
“Sesungguhnya kesibukan seorang hamba yang paling utama dari lidah, hati dan pikirannya, dan tawasul yang paling afdal untuk memperoleh ampunan Allah, serta wasilah yang paling agung untuk masuk ke dalam surga-Nya adalah membaca Al-Qur’ an yang mulia…”
--------------------------------'
Scan no : 3
Sedangkan tulisan pada versi palsunya tertulis:

فيقول أسير الشهوات كثير الهفوات الرا خي من مولاه الفوز والنصر الفقير محمد مكي نصر الجريسيّ مولدا والشافعي مدهبا . إن أولي ما شغل العبد به لسانه وعمر به قلبه وجنانه وأفضل مايقوسل به إلي نيل الغفران وأعظم مايتو صل به إلي دخول الجنان قراءة كتاب الله الجيد

“Telah berkata-orang yang digelari-sang Pemenjara Syahwat, sang Banyak Hikmah, sang Pengharap Pertolongan dan Kemenangan dari Tuhannya, yaitu al-Faqir Muhammad Makki Nashr yang dilahirkan di Jurais, bermazhab Syafi’i, * * * ** kalimat di sini menghilang* * * * *:
“Sesungguhnya kesibukan seorang hamba yang paling utama dari lidah, hati, dan pikirannya, dan tawasul yang paling afdal untuk memperoleh ampunan Allah, serta sarana yang paling agung untuk masuk ke dalam surga- Nya adalah membaca Al-Qur’an yang mulia…”
---------------------------------
Dengan penghapusan dan pemalsuan tersebut, sepertinya Salafi Wahhabi merasa takut sekali jika umat Islam mengamalkan nilai-nilai ajaran tasawuf.

Padahal, nilai-nilai tasawuf itu pada hakikatnya dari Rasulullah Saw.

Pada masa Rasul, sebagaimana masyhur adanya, kata tasawuf sebagai istilah tentang ilmu tertentu belum muncul, namun hakikat dan spiritnya sudah ada dalam kehidupan sehari-hari beliau.
Demikian pula istilah fikih, ilmu kalam, dan lain-lain.
Sebaiknya, biarkan saja teks-teks tulisan ulama berada di buku itu seperti apa adanya, tidak perlu diubah, apalagi dipalsukan.

Sebab, tasawuf ada dalilnya dari ajaran Rasulullah Saw.,
dan karenanya perlu disampaikan, bukan ditutup-tutupi atau dihilangkan.

Biarkan saja umat yang menilai, mana yang baik dan mana yang buruk.
Rasulullah Saw telah menjamin bahwa umatnya tidak akan mudah tergelincir ke dalam jurang kemusyrikan, sebagaimana tersentuh pada sebuah hadis:

إنّي اُعطيت مفاتيح خزثڽ الأرض أومفاتيح الأرض وإنّي والله ما أخاف عليكم أن تشركوا بعدي ولكن أخاف عليكم أن تنافسوا فيها

“Sesungguhnya aku telah diberikan berbagai kunci gudang-gudang dunia—atau kunci-kunci dunia—dan sesungguhnya aku tidak takut (sama sekaii) kalian akan musyrik setelah wafatku. Namun, yang aku takutkan terhadap kalian adalah kalian saling memperebutkan dunia.”
(HR. Bukhari, Muslim, Ahmad, Baihaqi, Thabarani, Ibnu Hibban dan lainnya).
____________________________________________________________
apakah dengan memalsukan kitab termasuk ajaran yang haq?
bukalah mata hati anda renungkan dan muhasabah ,tanyakan pada hati nurani anda apakah ajaran anda benar benar haq atau serabut?

Wallahu'alam.¥@n.com.
Elias Hj Idris
Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah (Pekida) atau lebih dikenali sebagai Tiga Line antara NGO Melayu yang sangat terkenal dan mempunyai anggotanya di seluruh pelosok Malaysia.
Tetapi siapakah mereka, daripada mereka datang dan apa peranan mereka dalam masyarakat?

Persoalan itu dirakam oleh pengkaji Perancis Sophie Lemiere ( kiri ) yang cuba memahami daripada dalam jaringan Pekida di Malaysia dalam buku terbaru suntingannya Misplaced Democracy: Malaysian Politics and People. 

Malaysiakini menyimpulkan dapatannya daripada bab berjudul “Gangsta & Politics in Malaysia” (Samseng dan Politik di Malaysia) kepada 13 soalan lazim.

1. Bagaimana Pekida bermula?
Menurut artikel dalam jurnal Asian Almanac pada 1978, ia bermula sebagai Tentera Sabilullah, yang disifatkan sebagai “organisasi jenayah” berasaskan agama yang dibubarkan pada tahun tulisan itu diterbitkan.
Ia kemudian digerakkan kembali oleh anggotanya sebagai Pekida dan Angkatan Sabilullah.
Angkatan Sabilullah dibubarkan oleh kerajaan selepas dituduh menjadi kumpulan pengganas yang dikaitkan dengan PAS.
Untuk pengkaderan, anggotanya diberitahu ia ditubuhkan selepas rusuhan kaum Melayu-Cina pada 13 Mei 1969.
Lemiere bagaimanapun percaya perkara itu cuma mitos.

2. Kenapa Pekida digelar juga Tiga Line?
Nama Tiga Line merujuk kepada tiga jalur bendera Pekida iaitu merah (bermaksud darah atau kesetiaan), kuning (raja) dan hijau (Islam).

3. Siapa ahli Pekida?
Anggotanya terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat daripada peringkat bawahan kepada golongan elit atasan, termasuk ahli politik, ahli perniagaan, pegawai kerajaan, pegawai tentera malah artis.
Ia terbuka untuk 17 tahun ke atas. Tidak ramai perempuan menyertai kumpulan
itu atau mengambil bahagian dalam tindakan politik yang dibuatnya.

4. Siapa pimpin Pekida?
Sejak kematian PLB (“yang namanya tidak boleh disebut kepada umum”) pada 2006, pengikutnya yang digelar “paduka” mendakwa menjadi pewarisnya.
Ia menyebabkan wujud krisis kepimpinan dan wujud kumpulan serpihan seperti geng 77 (sebut: double seven) dan 36, yang mempunyai subkumpulan menggunakan nama lain serta logo seperti harimau dan naga.

5. Bagaimana hierarki Pekida?
Ia bermula daripada ahli biasa kepada pangkat “abang” dan kemudiannya “ayah”.
Terdapat empat peringkat abang, iaitu abang kawasan, abang cik, abang ngah dan abang long.
Peringkat lebih atas ialah kekanda, kemudian ayah atau ayahanda dan seterusnya paduka.

6. Adakan Pekida sebuah kumpulan samseng?
Pekida mempunyai dua bentuk iaitu entiti sah dirujuk sebagai “putih” dan kumpulan samseng bawah tanah digelar “merah”.

Menurut Bernama , Kementerian Dalam Negeri dalam kempen pembasmian kongsi gelap tahun lalu mendedahkan, terdapat dua kumpulan aktif Melayu, yang merupakan pecahan daripada Pekida.
Jawapan rasmi Pekida, bagaimanapun, menafikan mempunyai kaitan dengan aktiviti haram.
“Tidak semua anggota putih aktif dengan merah, seseorang itu boleh menjadi aktivis NGO itu tetapi tidak terlibat dengan samseng.
“Dengan kata lain, tidak semua anggota Pekida terlibat dalam aktiviti jenayah tetapi ramai juga yang melihat kepada peluang perniagaan daripada jaringan besarnya.”

Read more at https://m.malaysiakini.com/news/286660#E45uB0dUF2fwJAez.99

Nota:
Pekida tetap dihormati oleh sekelian gangster Cina sebagai 'abang', konon ia berantaian hingga ke Shaolin Temple di zaman silam. Gangster Cina yang ada majoriti berasal daripada puak Ghee Hin n Hai San (dari selatan China) yang mula bertapak di Pulau Pinang serta mengawal kepentingan pelombong bijih timah Cina di Larut dan Kuala Lumpur - di kawasan bijih yang diteroka oleh Sultan Puasa (BUKAN Yap Ah Loy!). Namun dapatan ini masih kabur - Elias
Elias Hj Idris
Tokwan Nasir to KAMI ANAK KEDAH

Biaq pun berapa usia kita, kesihatan amat penting. Ni Tokwan nak ajaq cara "stretching exercise" atawa ada orang kata senaman rimau. Tapi ni Senamkulaki (Senam Kuat Lelaki) versi Tokwan. Ada beberapa aksi yang orang perempuan dilarang cuba kerana boleh mengganggu sistem peranakan. Kalu orang lelaki, buatlah naknak hari. Lepaih tu habaq kat Tokwan apa jadi!Elias Hj Idris
https://www.facebook.com/sstv.my/videos/1994239030820908/

Elias Hj Idris

Chechen mufti announces ban on Shiism and ‘Wahhabism’ in ChechnyaSalakh Mezhiyev, the head of the Spiritual Administration of Muslims of Chechnya said on 24 April that there would be no other branches of Islam present in Chechnya, except Sunni Islam. He alleged that the Iranian embassy in Russia distributed missionary literature in order to recruit new followers in its ranks.

Mezhiyev published his statement on his official accounts on YouTube and Instagram.
Mezhiyev said that Iran was the major actor behind the spread of Shiism in Russia. He alleged that Iran used international regulations instrumentally to spread the religious literature throughout Russia, which in his opinion, Sunnis should not be reading.
‘We all should be vigilant. Russia has its own relations with Iran, which through its cultural centres spreads books such as Ayatollah Said Ali al-Sistani’s Collected fatwas, Hossein Saidi’s Character of the Prophet of Islam and Character of Ali ibn Abi Talib. These and many other books confuse youth. If you don’t know the author or if you question the book’s content, don’t sell it, don’t buy it, or read it! There are Russian translations as well, published by the Shia. You can not read and follow their information. We warn people that we won’t allow neither Shiism, Wahhabism, nor any other branches, which contradict Sunnism in Chechnya’, Mezhiyev stated.
The mufti also stressed the merits of Chechnya’s leader Ramzan Kadyrov in strengthening Islam in Chechnya. He called Kadyrov ‘the Lion of Allah’.
In Chechnya, Shiism and Salafism, which local religious authorities refer to as Wahhabism, have been banned for a long time. In neighbouring Ingushetia, there is an underground community of local Shias of less than 100 followers.
Three years ago, Sunni followers in Ingushetia organised an attack on a house where Shias conducted religious rituals. Also, some religious authorities appealed to the head of Ingushetia, Yunus-Bek Yevkurov with a request to ban the spread of Shiism in the republic. Yevkurov responded that Ingushetia was a part of Russia where freedom of religion is respected.