Elias Hj Idris

Ustaz Abdullah Muhammad Al-Gharib berkata, “Kerja sama syiah dengan musuh zionis di selatan Lebanon adalah fakta yang nyata dan bukanlah legenda seperti yang dikarang oleh musuh-musuh syiah. Semua surat kabar dan pejabat berita nasional mahupun antarabangsa telah berbicara tentang hal ini. Ia telah dirasakan oleh kaum muslimin dan tidak ketinggalan kaum Nasrani di selatan, sebagaimana tangan yang merasakan sesuatu. Dan kedua belah pihak, syiah dan Yahudi juga telah mengakuinya.”

Reuters mengatakan dalam penjelasannya di An-Nabathiyah pada tarikh 1/7/1982, “Kekuatan tentera  zionis yang telah menduduki Palestin, mengizinkan organisasi amal untuk melindungi militia tertentu yang ikut dengannya dan membawa semua kelengkapan senjata miliknya. Salah seorang pemimpin militia organisasi amal yang bernama Hasan Musthafa menjelaskan, bahwa senjata-senjata itu akan digunakan untuk membela diri kami daripada orang-orang Palestin!

Setelah Israel mengumumkan keinginannya untuk mengundurkan pasukannya  dari Lebanon, organisasi amal meningkatkan kelengkapan dalam menghadapi kekuatan senjata orang Palestin di barat Beirut dan selatan serta di selatan Lebanon. Tuntutan Israel terhadap organisasi pembebasan Palestin sama dengan tuntutan oleh gerakan amal. Apakah masalah-masalah seperti ini akan selesai secara automatik di antara kedua belah pihak?

Surat kabar Yerusalem Post dalam salah satu terbitannya pada tarikh 23/5/1985, memberikan jawapan atas pertanyaan tersebut, iaitu “Tidak semestinya mengabaikan bersatunya kepentingan amal dan Israel, yang dibangun atas dasar keinginan bersama untuk menjaga wilayah selatan Lebanon dan menjadikannya wilayah yang aman, bebas dari berbagai macam serangan terhadap Israel. Sampai sekarang Israel masih ragu-ragu untuk menyerahkan tugas menjaga keamanan dan undang-undang di perbatasan antara Palestin dan Lebanon kepada gerakan amal. Waktunya sudah tiba bagi Israel untuk mempercayakan tugas ini kepada gerakan amal."

Kepala inteligen tentera Yahudi, Eihud Barak juga memberikan jawapan atas pertanyaan itu dengan  berkata, “Saya sangat percaya bahwa gerakan amal akan menjadi satu-satunya front yang menguasai wilayah selatan Lebanon, dan ia akan melarang para tokoh organisasi dan Front Nasional Lebanon untuk menetap di wilayah selatan dan bekerja menentang keinginan Israel.”

Menteri Luar Negeri Swedin, Beir Obeirt juga memberikan jawapan atas pertanyaan tersebut, yang dinyatakannya di Geneva pada 24/6/1985. Dia membawakan surat daripada pemimpin gerakan amal, Nabih Beri kepada pimpinan Israel… tetapi dia menolak memberikan penjelasan tentang perincian kandungan surat tersebut.

Dalam pernyataan yang ditulis oleh majalah mingguan Al-Arabi pada 24/10/1983 tentang pertemuan yang diadakan oleh majalah tersebut dengan Haidar Dayekh, salah seorang pimpinan gerakan amal di wilayah selatan, “Kami sampai di kem Haidar Dayekh… anggota-anggotanya mengenakan pakaian tentera dan membawa senjata, sebahagian daripada mereka belum pun berusia dua puluh tahun dan sebahagian yang lain memanjangkan janggutnya. Pada saat itu kami tahu bahawa mereka adalah anggota pasukan syiah, dan Israellah yang telah melatih mereka. Ketika dari jarak beberapa meter dari kem, kami menyaksikan sebuah villa yang dijadikan markas orang-orang Israel. Salah satu daripada orang-orang Israel itu dari masa ke masa mengangkat teropong dan menatap muka-muka kami…

Kami mendekati Haidar Dayekh di tengah-tengah kem. Bendera Lebanon dikibarkan dan sebahagian kenderaan tertulis dengan perkataan Tentera Karbala'. Kami bertanya pada Haidar tentang tulisan  tersebut. Dia berkata, Peperangan Karbala mempunyai makna yang besar pada pandangan saya. Itulah tragedi Imam Al-Husain yang telah memerangi kezaliman, dan kami memerangi kezaliman.

Lebanon seluruhnya buat masa ini mengalami nasib yang sama dengan Karbala’ dek kerana sikap pihak di Lebanon sama seperti sikap Al-Husain di Karbala’. Musuh-musuh imam sangat banyak dan para sahabat meninggalkannya, begitu juga dengan Lebanon, dan kerana itulah kami mengikuti Imam Al-Husain dan berjalan di atas jalannya.

Kami bertanya salah seorang perajurit Dayekh, kenapa dia membawa senjata? Dia menjawab, “Hanya dengan membawa senjatalah kami dapat melawan berbagai macam bahaya yang mengancam kelompok syiah, dan kemungkinan adanya disintegrasi yang dihadapi di masa yang akan datang.”

Kami menanyakan kepada Haidar Dayekh, “Apakah benar penamaan kalian sebagai pasukan syiah disebabkan oleh anggota-anggota kamu yang datang daripada kelompok syiah?”

Dia berkata, “Kami berada di wilayah syiah dan semua anggota saya (anak-anak selatan Lebanon) adalah dari kelompok syiah, tetapi ini tidak bererti bahwa kami adalah sektarian, bahkan tidak ada sama sekali dimensi atau pemikiran sektarian. Apabila kami orang-orang syiah, apa yang harus kami lakukan? Apakah kami harus mengubah identiti kami? Apakah kami harus mengubah kelompok kami untuk memuaskan hati semua orang? Kami tidak mungkin meninggalkan identiti ini dan kamu tidak mungkin menafikan bahawa kami adalah orang-orang Islam.”

Kemudian Dayekh meneruskan pembicaraannya, “Semua orang tahu bahawa kami membawa senjata sejak permualaan terjadinya berbagai peristiwa. Kami terlibat dalam peperangan melawan pengganas Palestin dan menghentikan tindakan kekerasan yang berlaku di wilayah selatan.”

Kemudian dia memuji Israel dengan mengatakan, “Kami sudah membawa senjata sebelum Israel masuk ke wilayah selatan, walaupun demikian mereka membuka kedua tangannya pada kami dan senang bisa membantu kami, mereka membasmi pengganas Palestin dari wilayah selatan dan lainnya. Kami tidak akan dapat membalas kebaikan mereka dan kami tidak akan meminta apa-apa pun yang dikira boleh mengganggu mereka.”


Gus Idrus : Perbezaan Sunni 

dan Syiah Adalah pada 

Masalah Akidah

KH Idrus ramli 

AntiLiberalNews | Hidayatullah – Perbezaan di antara Ahlus-Sunnah (Sunni) dan aliran takfiri Syiah sering membingungkan masyarakat awam. Pada hal, di antara keduanya terdapat perbezaan mendasar, terutamanya yang berkait dengan soal akidah. Demikian kata KH. Idrus Ramli, dewan pakar ASWAJA Center Jawa Timur.

“Mewaspadai Syiah bukan semata-mata kerana ancaman politik, atau ancaman terhadap kestabilan  keamanan seperti yang terjadi di Yaman, Syria dan lainnya. Tetapi yang lebih berbahaya daripada itu, kerana syiah mengancam akidah,” jelas Gus Idrus, demikian panggilan akrabnya, dalam kajian dan seminar bertema “Mewaspadai Bahaya Syiah dan Liberalisme” di dewan Pondok Pesantren Hidayatullah Surabaya, pada Ahad (1/11) sebagaimana dikutip Hidayatullah.

Mengutip kata para ulama, Gus Idrus menyatakan bahawa syiah merupakan aliran atau ajaran yang menyesatkan, yang kalaupun tidak sampai batas kufur paling tidak syiah jelas sesat, yang mana hukumnya merupakan dosa besar.

Gus Idrus menerangkan bahawa di antara kesesatan syiah adalah dari segi perbezaan mendasar yang menyangkut soal akidah yang di antaranya ialah dalam hal rukun iman, rukun Islam dan kitab suci Al-Qur’an.

“Kalau kita rukun iman kan sudah mafhum. Tapi kalau syiah rukun imannya iaitu tauhid, Nubuwwah, Imamah, Al-Adlu dan Al-Ma’ad,” jelas alumni Pesantren Sidogiri ini.

“Al-Adlu itu keadilan. Maksudnya mereka (orang syiah) menentang atau tidak percaya dengan qadha dan qadar. Kalau Al-Ma’ad maksudnya hari kiamat,” tambahnya.

Gus Idrus selanjutnya menjelaskan selain itu, rukun Islam menurut syiah juga berbeza dan bermasalah. “Kalau syiah, rukun Islam yang pertama mereka itu solat. Kemudian puasa, zakat, haji dan yang terakhir adalah al-wilayah, yakni mentaati imam-imam syiah yang dua belas,” tegasnya.

Kemudian, Gus Idrus menjelaskan bahwa perbezaan dan kesesatan syiah yang mendasar adalah tentang pandangan mereka terhadap isi kandungan kitab suci al-Qur’an. “Menurut syiah, al-Qur’an yang ada sekarang ini palsu, tidak asli lagi. Mereka beranggapan 2/3 ayat al-Qur’an sudah hilang kerana dibuang oleh para sahabat."

Menurutnya, doktrin asas yang menjadikan syiah itu sesat adalah kerana masalah imamah.Aliran takfiri itu terpecah hingga kepada 300 golongan, yang mana satu dengan yang lainnya saling mengkafirkan, tetapi bersatu di saat menentang Ahlus Sunnah Wal Jama’ah.

“Bagi penganut syiah, imam mereka dianggap pemimpin yang ma’sum melebihi para malaikat dan para nabi. Ini adalah asas bagi kesesatan doktrin syiah,” tegas Gus Idrus. “Sekalipun di antara golongan yang paling halus, iaitu Syiah Zayidiyah tetap juga sesatnya."
 
Red : Gus Jati

Oleh: Ustadz Abu Muhammad Jibriel
(Arrahmah.com) – Perkara penting untuk terus diingat adalah:Syiah bukan Islam,ajaran Syiah adalah karangan Abdullah bin Saba’. Ajaranya adalah yang berhak menjadi pewaris Rasulullah menjadi pemimpin umat Islam hanyalah Ali bin Abi Thalib dan keturunannya. Inilah yang kemudian terkenal dengan istilah Ahlul Bait.
Orang syiah menjadikan Ahlul Bait Rasulullah shallalahu alaihi wa sallam sebagai barang dagangan, padahal mereka sama sekali tidak menghormati Ahlul Bait Rasulullah.
Ahlul bait Rasulullah adalah isetri-isteri beliau, anak-anak beliau, menantu-menantu beliau dan mertua-mertua beliau dan cucu-cucu beliau. Anak-anak beliau adalah Zainab, Rukaiyah, Ummu Kaltsum dan Fatimah Az Zhara. Abu Bakar dan Umar Radhiallahu anhuma adalah mertua beliau. Utsman dan Ali Radhillahu anhuma adalah menantu beliau. Aisyah dan Hafsah adalah dua istri beliau dari 9 isterinya.
Pertanyaannya kenapa Syiah mengkafirkan Abu Bakar, Umar, Utsman, Aisyah dan Hafsah Radhiallahu anhum? Padahal mereka semua adalah Ahlul Bait Rasulullah. Mengapa hanya keturunan Ali bin Abi Thalib dan Fatimah R.A,Hasan dan Husein saja yang dianggap Ahlul Bait Rasulullah? Kemudian Ali bin Abi Thalib mempunyai 11 orang anak antara lain bernama Hasan, Husein, Muhsin, Abu Bakar, dan Abbas, tetapi kenapa orang syi’ah hanya memuji Huein RA dan keturunannya saja yang berhak menjadi imam sampai imam 12?
Jawabannya karena Husein R.A menikah dengan salah satu dari tiga anak perempuan Raja Parsi (Yazdajir ) yang bernama Shahnzanah.Orang Parsi berkeyakinan bahwa darah ketuhanan Raja Parsi mengalir ke anaknya Shahnzanah yang menjadi istri Husain R. A. Kemudian anak-anaknya lah yang menjadi Ahlul Bait yang diagungkan oleh semua orang Syiah. Kesimpulannya bahwa orang Syiah berbohong dengan menjual nama Ahlul Bait Rasulullah, tetapi sebenarnya orang Syi’ah mengagungkan Ahlul Bait Raja Parsi. Na’uzubillahi min zalik.
Inilah kebohongan dan kedustaan Syi’ah laknatullah ‘alaihim.
- See more at: http://www.arrahmah.com/kajian-islam/dusta-syiah-atas-nama-ahlul-bait.html#sthash.v1mIuGiE.ytGC8yjK.dpuf


Oleh: Ustadz Abu Muhammad Jibriel
(Arrahmah.com) – Perkara penting untuk terus diingat adalah:Syiah bukan Islam,ajaran Syiah adalah karangan Abdullah bin Saba’. Ajaranya adalah yang berhak menjadi pewaris Rasulullah menjadi pemimpin umat Islam hanyalah Ali bin Abi Thalib dan keturunannya. Inilah yang kemudian terkenal dengan istilah Ahlul Bait.
Orang syiah menjadikan Ahlul Bait Rasulullah shallalahu alaihi wa sallam sebagai barang dagangan, padahal mereka sama sekali tidak menghormati Ahlul Bait Rasulullah.
Ahlul bait Rasulullah adalah isetri-isteri beliau, anak-anak beliau, menantu-menantu beliau dan mertua-mertua beliau dan cucu-cucu beliau. Anak-anak beliau adalah Zainab, Rukaiyah, Ummu Kaltsum dan Fatimah Az Zhara. Abu Bakar dan Umar Radhiallahu anhuma adalah mertua beliau. Utsman dan Ali Radhillahu anhuma adalah menantu beliau. Aisyah dan Hafsah adalah dua istri beliau dari 9 isterinya.
Pertanyaannya kenapa Syiah mengkafirkan Abu Bakar, Umar, Utsman, Aisyah dan Hafsah Radhiallahu anhum? Padahal mereka semua adalah Ahlul Bait Rasulullah. Mengapa hanya keturunan Ali bin Abi Thalib dan Fatimah R.A,Hasan dan Husein saja yang dianggap Ahlul Bait Rasulullah? Kemudian Ali bin Abi Thalib mempunyai 11 orang anak antara lain bernama Hasan, Husein, Muhsin, Abu Bakar, dan Abbas, tetapi kenapa orang syi’ah hanya memuji Huein RA dan keturunannya saja yang berhak menjadi imam sampai imam 12?
Jawabannya karena Husein R.A menikah dengan salah satu dari tiga anak perempuan Raja Parsi (Yazdajir ) yang bernama Shahnzanah.Orang Parsi berkeyakinan bahwa darah ketuhanan Raja Parsi mengalir ke anaknya Shahnzanah yang menjadi istri Husain R. A. Kemudian anak-anaknya lah yang menjadi Ahlul Bait yang diagungkan oleh semua orang Syiah. Kesimpulannya bahwa orang Syiah berbohong dengan menjual nama Ahlul Bait Rasulullah, tetapi sebenarnya orang Syi’ah mengagungkan Ahlul Bait Raja Parsi. Na’uzubillahi min zalik.
Inilah kebohongan dan kedustaan Syi’ah laknatullah ‘alaihim.
- See more at: http://www.arrahmah.com/kajian-islam/dusta-syiah-atas-nama-ahlul-bait.html#sthash.v1mIuGiE.ytGC8yjK.dpuf
0 Responses