Elias Hj IdrisSoalan mudah yang payah Rosmah nak jawab... AMK mendesak PM Najib Razak jawab 10 soalan sebelum PRU13

Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), Lee Khai Loon mendesak Perdana Menteri Najib Razak menjawab segera 10 soalan penting sebelum PRU13 diadakan.

Beliau telah menjadi Perdana Menteri yang sarat dengan paling banyak skandal dalam sejarah Malaysia serta ada keperluan untuk beliau tampil ke depan dan bersihkan namanya.

Dapat juga dilihat kegagalan Perhimpunan Agung UMNO 2012 dalam mengemukakan sebarang pandangan dan halatuju negara dalam mencapai perubahan yang baik kepada rakyat.

PM Najib Razak langsung tidak menyentuh tentang isu rasuah dan penyelewengan dalam UMNO, tetapi memilih untuk serang dan mengaibkan Pakatan Rakyat. Perbuatan tersebut sekadar menunjukkan bahawa Umno telah hilang keyakinan untuk menang dalam PRU13.

Sekiranya beliau ada keikhlasan untuk mengakui kesalahan yang dibuat oleh Umno/BN sejak dulu, maka 10 soalan yang dikemukakan oleh AMK perlu dijawab dengan serius agar rakyat dalam menilai dengan informasi yang mencukupi dan gambaran yang sebenar.

"Aku apa peduli?"

SOALAN 1:
Sekiranya Najib Razak menyatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang paling demokratik di dunia, kenapa sampai hari ini masih enggan untuk berdebat dengan Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim? Bukankah berdebat adalah sebahagian ciri penting dalam sistem demokrasi?

SOALAN 2:
Sebagai seorang pemimpin negara yang bertanggungjawab serta hormat pada kuasa rakyat, bagaimanakah Najib Razak menangani kekalahan yang bakal dihadapi oleh UMNO/BN dalam PRU13? Bagaimanakah beliau memastikan peralihan kuasa secara aman kepada Pakatan Rakyat?

SOALAN 3:
Jikalau Najib Razak ingin mengambil martabat wanita, kenapa memecah rekod Malaysia dengan menjadi lelaki pertama merangkap Menteri Wanita? Adakah UMNO/BN ketandusan pimpinan wanita yang berkebolehan dan ada kredibiliti.

SOALAN 4:
Dalam konteks mencari kebenaran serta urus tadbir yang baik, kenapa kerajaan UMNO/BN menghalang peguam Perancis masuk ke Malaysia untuk memberi taklimat tentang perkembangan terkini perbicaraan skandal pembelian kapal selam Scorpene? Kenapa diperalatkan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) ke atas Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) yang membawa kes skandal Scorpene tersebut ke Mahkamah di Perancis?

SOALAN 5:
Apakah pandangan Najib Razak terhadap skandal RM40 juta Ketua Menteri Sabah, Musa Aman sebagai komisen pembalakan serta sumbangan politik? Adakah kerajaan Umno/BN akan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk membuat siasatan ke atas kes rasuah dan konflik kepentingan?

SOALAN 6:
Kenapa Najib Razak masih membisu terhadap pelbagai dakwaan serius yang dibuat oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan khasnya dalam projek Kementerian Pertahanan yang berjumlah RM100 juta pada tahun 2005 yang berkait rapat dengan keluarga Najib? Adakah kerajaan Umno/BN cuba untuk melindungi kebenaran daripada diketahui oleh rakyat?

SOALAN 7:
Bekas Ketua Polis Musa Hassan telah menuduh Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein Onn campur tangan dalam urusan pentadbiran PDRM. Bagaimanakah Najib Razak menangani isu profesionalisme dan kewibawaan polis yang dimanipulasi oleh parti Umno/BN?

SOALAN 8:
Kenapa kerajaan Umno/BN berdegil untuk tetap membenarkan loji nadir bumi Lynas untuk beroperasi di Malaysia walaupun ditentang keras oleh rakyat? Adakah menarik pelaburan asing lebih penting daripada memelihara kesihatan rakyat? Rakyat didahului seperti yang diwar-warkan dalam slogan 1 Malaysia hanya slogan kosong yang tidak bermakna apa-apa?

SOALAN 9:
Kenapa penstrukturan semula subsidi sering kali dikenakan ke atas barang keperluan rakyat, tetapi langsung tidak mengkaji semula perjanjian Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) yang jelas berat sebelah? Adakah Najib Razak lebih suka membuat public relation exercise tetapi enggan menangani masalah pokok dalam kenaikan harga barang-barang?

SOALAN 10:
Walaupun pembubaran Dewan Rakyat terletak pada tangan Perdana Menteri, adakah Najib Razak akan mencontohi Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid yang telah mengumumkan bahawa Dewan Negeri Selangor akan dibubar pada bulan Mac 2013? Kenapa Najib Razak masih bersenang hati dengan rakyat sentiasa meneka tarikh PRU13? Kenapa tidak menetapkan tarikh tersebut dengan lebih awal?
Jangan lari daripada permintaan rakyat serta menjalankan reformasi tulen termasuk perang rasuah serta melaksanakan urus tadbir yang telus dan baik sebelum PRU13.

LEE KHAI LOON
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia
0 Responses